HAMUR AŞI ÇORBASI

     HAMUR AŞI ÇORBASI

     Yine çok güzel yöresel bir çorba tarifi getirdim sizlere:) Yeşil mercimekli hamur aşı çorbası yapacağız ve üstelik çorbanın hamurunu da tabiiki kendimiz yapacağız. Ev yapımı çok lezzetli bir çorba olacak. Kış aylarında yapılabilecek en güzel çorbalardan biridir. Adı çorba ama bana sorarsanız ana yemek formunda çünkü çok besleyici ve doyurucu özelliği olan bir çorba. O nedenle hamur aşı çorbası başlı başına benim için yeterli olabiliyor. Bu arada çorbanın lezzetini ve vitaminini biraz daha desteklemek isterseniz ölçüde kullanılan su miktarının yarısını et suyu veya tavuk suyu olarakta kullanabilirsiniz. Hazırlayacağımız hamurdan iki ölçü çorbalık yapmış olacağız. Kestiğimiz eriştelerin yarısını bu çorba için kullanacağız. Diğer yarısını da benim yaptığım gibi fırın tepsisine yerleştirip 220 derecelik fırın ısısında çok az fırınlayarak cam bir kavanozun içine alıp uzun süre muhafaza edebilirsiniz. En azından sonrası için elinizin altında çorbalık erişteleriniz hazır olmuş olur.  

       MALZEMELER

       Hamuru için;

  • 3 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağına yakın su
      Diğer Malzemeler;
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı karışık salça
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1,5 litre su
  • Tuz
  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
      HAZIRLANIŞI

      Hamuru için yoğurma kabına un, ortasını açıp yumurta ve tuz ekleyip 1 bardak suyu az az dökerek hafif sert kıvamlı bir hamur yoğurun. Hamuru toparlayıp üzerine un serpin ve üzerini kapatıp 30 dk dinlendirin. Bu arada yeşil mercimeği bir güzel yıkayıp tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ilave edip yumuşayana kadar haşlayın. Sonrasında suyunu süzüp bekletin. Hamuru hamur tahtasına alıp unlayarak merdane yardımı ile yufka büyüklüğüne yakın olacak şekilde yuvarlak olarak açın. Hamuru uzunlamasına 1 cm eninde kesin. Kesilen hamurların üzerine un serpin. Hamur şeritlerini tek tek alarak küçük kareler şeklinde tekrar kesin. Kesilen hamurları sürekli unlayın. Tencereye sıvıyağ ve yemeklik doğranmış soğanı alıp kavurun. Tereyağı ve salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Mercimeği ekleyip karıştırın. Önce su sonrasında kesme hamurların yarısını ilave edin. Yeterince tuz ve kuru nane ekleyip çorba kaynayana kadar pişirin. Sarımsak ve yoğurdu karıştırın. Çorbayı sıcak olarak servis ettiğiniz zaman ortasına 2 yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt ilave edin. Afiyet olsun.  

Yorumlar

Popüler Yayınlar