SOĞAN DOLMASI


  SOĞAN DOLMASI

  Soğandan dolma olur mu hiç demeyin sakın denemeden bilemezsiniz inanın hem de çok lezzetli bir şey oluyor. Tıpkı diğer bildiğimiz ve sevdiğimiz sarmalar dolmalar gibi yani en az onlar kadar lezzetinde iddialı bir dolma diyebilirim. Soğan dolması Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağına ait yöresel bir yemeğimizdir. Benim de çok severek yaptığım bir dolmadır. Bizim evde çok sevilir ertesi güne de kalmaz zaten emin olun. Yapımı da yine son derece pratik ve keyiflidir aslında. Soğan varsa zaten işin içinde o yemek benim için başlı başına bir şifadır. Deneyen herkese de şifa olsun diyerek bilmeyenleriniz varsa bu tarifle de sizleri tanıştırmış olayım.

    MALZEMELER
  • 7-8 adet büyük boy soğan
  • 200 g kıyma
  • 1 adet soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir tutam kıyılmış maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
      HAZIRLANIŞI

     Soğanların kabuklarını soyun ve boylamasına orta kısmına kadar kesin. Soğanları tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz ekleyip soğanlar yumuşayana kadar pişirin. Sonrasında soğanları soğuk sudan geçirip yaprak yaprak ayırın. İç harcı için kıyma, küçük küçük doğranmış soğan ve sarımsak, salça, yıkanmış pirinç, zeytinyağı, maydanoz, tuz ve karabiberi bir kabın içinde iyice karıştırın. Kıymalı harçtan bir tatlı kaşığı dolusu alıp soğan yapraklarının içine koyun ve rulo olacak şekilde sarın. Soğanları yatık bir şekilde tencereye yerleştirin. Üzerini geçmeyecek kadar su ekleyin. Yeterince tuz ve üç yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirin. Soğanların üzerine bir tabak koyun. Kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Afiyet olsun.

      

Yorumlar

Popüler Yayınlar