MERCİMEKLİ RULO BÖREK

    MERCİMEKLİ RULO BÖREK

    Çok sevdiğim hatta bizim ailece en sevdiğimiz börekler arasında hatırı sayılır bir yerdedir mercimek böreği. Misafirlerim için de çok sık yapmışımdır ve  çok da beğenildiğini söyleyebilirim. Bir keresinde arkadaşlarımın çocuklarının, böreğin içinde kıyma olduğunu zannedip iştahlıca yedikleri o anı hiç unutur muyum dersiniz:) Yani demem o ki tek kelime ile nefis bir şey oluyor bu börekler. Besleyici ve doyurucudur. Çay saatleriniz için de kolaylıkla yapabileceğiniz bir börektir. Yalnız börekle ilgili şunu söylemek istiyorum. Mercimekleri lapa olacak kadar değil de özellikle de yeşil mercimeği hafif dişe gelecek şekilde haşlamanızı öneririm.  

      MALZEMELER

  • 4 adet yufka
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 çay bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Çeyrek demet kıyılmış maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Üzeri için mavi haşhaş
  • 1 adet yumurta sarısı
      Yufka Aralarına Sürmek İçin;
  • 1 çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
      HAZIRLANIŞI

      Mercimekleri ayrı tencerede üzerini geçecek kadar su ekleyip hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Soğanı yemeklik doğrayıp tavada sıvıyağ ile birlikte kavurun. Üzerine haşlanmış mercimekleri, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyip karıştırın ve 2 dk kadar kavurun. Ocaktan alıp kıyılmış maydanoz ilave edin ve soğumaya bırakın. İlk yufkayı tezgaha serin. Su ve sıvıyağ karışımından yufkanın her tarafına bir fırça yardımı ile sürün. 2. yufkayı üzerine serin ve karışımdan tekrar yufkanın her tarafına sürün. Yufkaları 8 eşit parçaya kesin. Yufkanın geniş kenarına mercimekli harçtan bir yemek kaşığı koyup kenar kısımlarını hafif içe alarak rulo şeklinde sarın. Diğer yufkalara da aynı işlemi yapın. Rulo börekleri hafif yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp haşhaş serpin. 180 derece ısıtılmış fırında altı ve üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun. 

       

Yorumlar

Popüler Yayınlar