HASAN PAŞA KÖFTE


    HASAN PAŞA KÖFTE

     Doğrusu tarifin adı hakkında derinlemesine bir araştırma yapmadım. Sadece ufak çaplı mini bir araştırma sonucunda hasan paşa köftesi olarak adını Osmanlı döneminde yaşamış bir paşadan almış gibi bir şey. Neyse adı değil de tadı önemli olsun bizim için. O da zaten emin olun on numara bir lezzette. Bir önceki tarifimde köfte olduğu için köfte üstüne köfte tarifi paylaşmış gibi olacağım ama sayfada olmadığını görünce paylaşmak istedim. Büyük kızım, arkadaşının da yemekte bizimle birlikte olacağını söyleyince onların da özel isteğiyle bu lezzetli köfteler yapıldı ve misafirimiz için de masada en şık hali ile yerini almış oldu. Sizlerde misafir sofraları için yapılabilecek pratik ve leziz bir tarif arıyorsanız işte bu tarif tamda onlardan birisi. 

      MALZEMELER
  • 400 g kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 5 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
      Püresi için;
  • 3 adet orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber
      Sos için;
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı su
  • Tuz
      HAZIRLANIŞI

      Öncelikle püre için patatesleri kabukları ile birlikte haşlayın. Kabuklarını soyup tereyağı, süt, yeterince tuz ve karabiber ilave edip iyice ezerek püre haline getirin. Köftesi için yoğurma kabına kıyma, rendelenmiş soğan, minik doğranmış sarımsak, yumurta, galeta unu, yeterince tuz, karabiber ve kimyonu alıp iyice yoğurun. Kıymalı harçtan irice parçalar alıp elinizle yuvarlayın ve orta kısmını çukurlaştırarak hafif yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Her bir köftenin ortasına 1 çay kaşığı tereyağı koyun. 200 derece fırın ısısında köfteler kızarana kadar pişirin. Köfteleri fırından alıp üzerlerine yeteri kadar patates püresi ilave edin. ( ben dondurma kaşığı kullanmıştım ) Sos için tencereye zeytinyağı ve salçayı alıp kavurun. Üzerine su ve yeterince tuz ekleyip kaynatın. Sosu köftelerin arasına tepsiye dökün. Köfteleri tekrar fırına verip 10- 15 dk daha pişirin. Afiyet olsun. 



Yorumlar

Popüler Yayınlar