AŞURE


    AŞURE

    Yolunu gözlediğimiz, o yemelere doyamadığımız bolluğun ve bereketin simgesi haline gelen aşure ayına nihayet kavuştuk. Aşureye bayılırım. Madem ki aşure ayındayız şöyle nefis bir aşure tarifi paylaşmadan olmazdı. Aşureye olan sevgim büyüktür. Hani her gün olsa yerim yani :) Yapımı oldukça kolaydır. Aslında yöreden yöreye yapımı değişiklik gösterse de temel malzemeler olan buğday, nohut ve fasulye olmazsa olmazıdır. Diğer ürünler isteğe bağlı konulup konulmayabilir. Bu tamamen size aslında damak tadınıza kalmış. Ben de bu tarifim de evde elimde olan ve sevdiğim ürünleri kattım.Sizler de öyle yapabilirsiniz. Öyleyse aşure ayımız bereketli olsun :)

    MALZEMELER

  • 1 su bardağı kuru fasulye 
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1  su bardağı küçük doğranmış kuru kayısı
  • 1 su bardağı küçük doğranmış kuru incir
  • 1 su bardağı kuru üzüm (sarı)
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü
  • 1 su bardağı şeker
  • 12 su bardağı su
  • 7-8 adet karanfil
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • 1 adet elma
  • 1 adet armut
  • 1 su bardağı kıyılmış ceviz içi
  • Tarçın
   HAZIRLANIŞI

   Nohut, fasulye ve buğdayı akşamdan ıslatın. Ertesi gün ıslattığınız suları dökün. Bakliyatları bir güzel tekrar bol suda yıkayın. Nohut ve kuru fasulyeyi bir kaba alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Buğdayı büyük bir tencereye alın. Üzerine 10 su bardağı su ekleyin ve buğdaylar yumuşayana kadar pişirin. Bu sırada minik doğranmış kuru kayısı ve inciri, kuru üzüm ve kuş üzümünü iki su bardağı su ile bir kabın içinde ıslatın. (Öncesinde hepsini bir güzel yıkayın.) Buğday pişince üzerine nohut ve fasulyeyi ekleyin. Karanfilleri, suyu ile birlikte kuru meyveleri, zerdeçal, şeker ve minik doğranmış elma ve armutu ilave edip meyveler yumuşayana kadar pişirin (bu esnada iki su bardağı sıcak su ilave edin.). Aşure kıvamını alınca ocaktan alın. Üzerine tarçın ve iri kıyılmış ceviz ilave ederek süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar