SIKICIK ÇORBASI

     SIKICIK ÇORBASI

     Kütahya yöresine ait sıkıcık çorbası yani yöresel nefis bir çorba yapacağız bugün. Tarhana ile bulgurun bir araya gelip böyle leziz bir çorbaya dönüşmesi sanırım sizleri birazcık şaşırtacak. Her ne kadar bir çorba olarak bilinse de benim için doyurucu ve de besleyici olma özelliği ile de pekala bir ana yemek olabilir. İnanın her gün olsa bıkıp usanmadan içebileceğim bir çorbadır. Unutmadan birde çorbanıza sarımsaklı yoğurt ilave ederseniz olay bambaşka bir lezzete doğru gidiyor olacaktır. Şu kış günlerinde yapıp bol bol sıcacık tüketin bence. Yöresel lezzetleri seviyorsanız eğer sıkıcık çorbası tarif defterinizde mutlaka en sağlamından yerini almalı. 

      MALZEMELER

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 çay bardağı toz tarhana
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı sıcak su  

      Çorbası için;

  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 litre + 1 su bardağı su
  • Tuz 
      Üzeri için;
  • 1 kase yoğurt 
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
      HAZIRLANIŞI

      Köftesi için bulguru yoğurma kabına alıp 1,5 su bardağı sıcak su ilave edin ve üzerini kapatıp 5 dk dinlendirin. Ardından yumuşamış olan bulgura tarhana, tuz, un ve geriye kalan yarım bardak sıcak suyu ekleyip kıvam alana kadar yoğurun. Karışımdan fındık büyüklüğünde toplar yapın ve unlanmış tepsiye alın. Hepsini bu şekilde hazırlayın. Tencereye sıvı yağ alıp ısıtın. Küçük doğranmış soğanı ekleyip kavurun. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Suyunu ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca yeterince tuz ekleyip köfteleri ilave ederek 10 dk orta ateşte pişirin. Tereyağı ve kuru naneyi tavada ısıtıp çorbaya ilave edin. Servis yaparken çorbaya sarımsaklı yoğurt ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar