TAŞ KADAYIF


     TAŞ KADAYIF

     Adana, Mersin ve Hatay yöresine ait şerbetli harika bir tatlı tarifim var. Bu nefis tatlının adı tabiki de Taş Kadayıf tatlısı. Hem yapımı kolay hem de çok lezzetli bir tatlıdır. Benim de çok sevdiğim tatlılardan biri. Hamuru pankek hamuruna benzer içine eklediğimiz irmiğin katkısı ile  de dışı kıtır ama içi yumuşak ve cevizli iç harcı ile de gerçekten bir lezzet dengesi oluşturuyor bence. Şerbetli tatlıları sevenler bu geleneksel tatlıyı mutlaka denemeliler diyorum. Kendi yöresinde özellikle de Ramazan aylarında çok tercih edilir. Hatay mutfağında hatta bazen üzerine tahin ve yanında dondurma yada kaymak ile servis edilir. 

      MALZEMELER
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 çorba kaşığı irmik
  • Bir çimdik tuz
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • Bir küçük kase ince kıyılmış ceviz içi
       Şerbeti için;
  • 2 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Çeyrek limonun suyu
        HAZIRLANIŞI

        Şerbeti için tencereye su, şeker ve limon suyunu alıp kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca altı kısıp 15 dk kadar daha kaynatın. Ocaktan alıp şerbetin iyice soğumasını bekleyin. Hamuru için uygun bir kaba süt, su, şeker, maya, tuz ve irmiği alıp karıştırın. Unu azar azar ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar bir güzel karıştırın. Üzerini örtüp 30 dk dinlendirin. Yapışmaz yüzeyli geniş bir tavayı ocağa alıp iyice ısıtın. Hamurdan küçük bir kepçe ölçüsünde parçalar alıp tavaya dökün. Üzeri göz göz olup alt tarafı renk alıp pişince ocaktan alın. Tüm hamuru bu şekilde pişirin. Hamurun pişmeyen iç yüzüne bir tatlı kaşığı tarçınlı ceviz harcından koyup ikiye katlayın ve parmağınızla iyice bastırıp hamurun yapışmasını sağlayın. Hepsini bu şekilde hazırlayın. Derince bir kaba bol sıvı yağ alıp kızdırın. Kadayıfları kızgın yağın içinde çevirerek kızarana kadar pişirin. Kızaran kadayıfları yağdan çıkarıp hemen şerbetin içine bırakın. Bir kaç dk şerbetini çekmesini bekleyin. Kalan kadayıfları da bu şekilde pişirin. Tatlı servise hazır. Dilerseniz üzerlerine toz fıstk serperek süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun. 

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar