KAYSERİ YAĞLAMASI

      KAYSERİ YAĞLAMASI

      Bugün sizler için Kayseri yöresine ait eşsiz bir lezzet getirdim. Kayseri Yağlaması Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Bu tadına doyumsuz lezzet Kayseri şehrimizle özdeşleşmiş ve çok uzun yıllardır da sofralarımızda yerini almayı bilmiştir. Bu yemek hem geleneksel olup hem de zengin bir içeriğe sahiptir. Tabi biraz aşamalı bir yemek. Biraz zaman alıyor ama inanın bana buna fazlasıyla değer. Emeksiz yemek olmaz diyelim öyle değil mi. Tarifle ilgili birşey söylemem gerekirse şunu belirteyim bu ölçüdeki hamurdan yaklaşık 13-14 adet lavaş çıkıyor. Ben 12 tanesini kullandım. Bana göre bu sayı yeterli. Tabi dilerseniz sizler hepsini de kullanabilirsiniz. Bu lezzetle mutlaka tanışmanızı isterim. 

       MALZEMELER

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3,5-4 su bardağı un

        Kıymalı Harcı İçin;
  • 400 gram kıyma
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 adet sivribiber
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 2 diş minik doğranmış sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 çay bardağı domates sosu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
        HAZIRLANIŞI

        Lavaş için yoğurma kabuna süt, su, maya, sıvı yağ ve şekeri alıp karştırın. Ardından azar azar un ve tuzunu ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini örtüp 35-40 dk mayalandırın. Süre sonunda hamuru unlanmış tezgaha alıp elinizle yoğurarak havasını alın.  Hamurdan mandalina büyüklüğünde yumaklar dökün. İlk bezeyi alıp unlayarak tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Geniş yapışmaz yüzeyli tavayı ocağa alıp ısıtın. Açtığınız hamuru tavaya alıp iki taraflı çevirerek kızarana kadar pişirin. Pişen lavaşı temiz bir bezin arasına alın. Diğer bezeleri de aynı şekilde pişirin. Kıymalı harcı için yapışmaz yüzeyli geniş bir tavanın içine kıymayı alıp rengi dönene kadar kaşıkla topaklanmaması için karıştırarak pişirin. Ardından küçük doğranmış soğan, biber ve zeytinyağı ilave edip sebzeler yumuşayana kadar kavurun. Salçayı ekleyip kavurun. Sarımsak, tereyağ, domates sosu, karabiber ve yeterince tuz ilave edip kısık ateşte 10 dk pişirin. Sonrasında ilk lavaşı geniş bir servis tabağına alın. Üzerine yeteri kadar kıymalı harç koyup her tarafına yayın. Diğer lavaşı üzerine koyup aynı işlemi uygulayın. Kat kat çıkarak hepsini bu şekilde hazırlayın. Son olarak orta kısmına sarımsaklı yoğurt ilave edip dörde dilimleyin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun. 

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar