PEYNİRLİ ÇANAKLI MERCİMEK KÖFTESİ


      PEYNİRLİ ÇANAKLI MERCİMEK KÖFTESİ

      Mercimek köftesi hepimiz biliriz ki Türk mutfağının çok sevilen ve yaygın olarak yapılan yemeklerinden biridir. Hem sağlıklı hem de çok lezzetlidir ki bende çok severim. Mercimek köftesi çoğu zaman sofralarımızda hem ana yemek hem de aperatif olarak yerini almıştır.  Biz hanımlar olarak yine çoğu zaman gün sofralarımız için de tercih ettiğimiz bir lezzettir.  Ben mutfakta yeniliklere ve farklı tatlara meraklı ve açık bir insan olarak bu tarifim de mercimek köftesine farklı bir dokunuş yapmak istedim. Geleneksel tariften fazla da uzaklaşmadan yine lezzetli bir karışımla ve çanak şeklini verdiğim sunumla göze de hitap etsin istedim. Bana göre fikrimi sorarsanız çok güzel oldu. Zaten aksi olsa tarif sayfamda yerini alamazdı. Kızımın kaç tane yediğini sayamadım bile. Severek yediğini biliyorum:) Şöyle diyelim, eski tarife biraz daha lezzet ilavesi ve sunum olarak taze bir dokunuş yapmış olduk. Köftenin içine koyduğum dere otlu, sarımsaklı labne karışımı mercimek köftesinin baharatlı tadıyla bence güzel ve yerinde bir uyum yakaladı. Sizlerin de seveceğini düşünüyorum. Hanımlar misafir sofralarınız için  bence mutlaka deneyin. Denerseniz yorumlarınız bekliyorum.

       MALZEMELER
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Bir tutam kıyılmış maydanoz
  • Tuz
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • Bir tutam kıyılmış dere otu
  • 4 yemek kaşığı labne peynir
  • Kırmızı pul biber
        HAZIRLANIŞI

        Mercimekleri bol suda yıkayıp süzüp tencereye alın. Üzerine suyu ekleyip mercimekler yumuşayıp hafif suyu kalana kadar haşlayın. Sonrasında ince bulguru ilave edip karıştırın ve 15 dk dinlendirin. Soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alın. Zeytinyağı ekleyip kavurun. Salçayı ekleyip kavurun. Mercimeği yoğurma kabına alın. Üzerine kavrulmuş soğan, maydanoz, kimyon ve tuz ekleyip bir güzel yoğurun. Bu aşamada köfteye 2 yemek kaşığı daha zeytinyağı gezdirin. Sarımsak, dere otu ve labneyi bir kapda karıştırın. Elinizi her defasında hafif ıslatarak köfteden küçük mandalina büyüklüğünde top yapın ve ortasını çok derin olmayacak şekilde biraz oyarak çanak şeklini verin. ( içli köfte açılımı gibi düşünmeyin ) Köftenin ortasına bir tatlı kaşığı peynirli karışımdan yerleştirin. Eğer sıkma torbanız varsa karışımı içine koyup öyle de şekil verebilirsiniz. Tüm köfteyi bu şekilde hazırlayın. Üzerlerine en son dilerseniz kırmızı pul biber serperek süsleyin. Afiyet olsun.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar