KIBRIS TATLISI


     KIBRIS TATLISI

     Bugün öyle güzel bir tarifle geldim ki anlatamam. Hani bazı tarifler vardır ya... İlk kaşığı aldığımızda yüzümüzde hemen bir gülümseme belirir. İşte Kıbrıs Tatlısı tam da öyle bir tatlı. Bugün mutfağımda bu enfes tatlıyı hazırladım. Aslında uzun zamandır aklımdaydı ama nedense bir türlü sıra gelmemişti. O büyük gün bugünmüş işte😊Sonunda denedim ve tek kelimeyle ben bu tatlıya bayıldım. Yumuşacık, cevizli, galeta unlu kek, üzerine dökülen hafif bir şerbet ve en tepeye de harika bir muhallebi... Katman katman mutluluk desem sanırım abartmış olmam. Üstelik yapımı da düşündüğümden çok daha kolaydı. Aranızda bu tatlıyı bilmeyenler varsa mutlaka bir an önce deneyin derim. Eminim ki çok seveceksiniz. Kurban Bayramı da yaklaşırken, sofralara hem hafif hem de gösterişli bir tatlı arıyorsanız Kıbrıs Tatlısı tam yerinde bir tercih olur. Hem misafirlerinizi etkilemek hem de klasik şerbetli tatlılara hafif bir alternatif sunmak isteyenler bu tarifi kaçırmasın derim. Size önerim bu tatlıyı bir gün öncesinden hazırlamanız. Bu şekilde lezzeti tam oturuyor. Denerseniz yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Şimdiden deneyen herkese afiyet olsun. Sevgiler... 

       MALZEMELER

  • 3 adet yumurta (oda ısısında)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı suvıyağ
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı kıyılmış ceviz
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
        Şerbeti İçin;
  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı şeker
         Muhallebisi İçin;
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı dolusu un
  • 2 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
         Üzeri İçin;
  • Bolca hindistan cevizi
  • İsteğe göre Antep fıstığı ya da çilek dilimleriyle süsleyebilirsiniz.
         HAZIRLANIŞI

         Öncelikle şerbeti için tencereye su ve şekeri alıp kaynatın. Kaynamaya başlayınca 5 dk daha kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Kek için yumurta ve şekeri iyice çırpın. Üzerine sıvıyağ ekleyip karıştırın. Ardından galeta unu, hindistan cevizi, ceviz, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip bir güzel karıştırın. Yağlanmış borcam tepsiye döküp hamuru kaşıkla düzleyin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25-30 dk kadar kürdan testi yaparak pişirin. Kek pişerken muhallebisi için tencereye süt, şeker, un, nişasta ve yumurta sarısını alıp önce karıştırın. Ocağa alıp kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca vanilya ve tereyağı ekleyip bir güzel karıştırın ve ocaktan alıp ılımaya bırakın. Kek fırından çıkınca ilk sıcağı geçince ( 10 dk sonra) şerbeti kekin üzerine gezdirin. 5 dk bekleyin ve sonrasında kekin üzerine muhallebiyi ilave edin. Kaşıkla düzleyin. Son olarak üzerine bolca Hindistan cevizi serpip buzdolabında en az 3-4 saat dinlendirin. Afiyet olsun. 

     

Yorumlar

Popüler Yayınlar