ACUKALI POĞAÇA

     ACUKALI POĞAÇA

     Hepimizin bildiği ve severek tükettiği, ekmeğe sürüp sürüp ayıla bayıla yediği, kahvaltılık bir sos olan acukayı bu sefer hamurla buluşturup nefis bir poğaça yapmaya ne dersiniz. Sizleri bilmemde bizim evde hafta sonları bu tadına doyulmaz lezzet acuka hemen taze taze hazırlanır sofraya konuverir. Sanıyorum bu durum bizde gitgide geleneksel bir hal alma yoluna doğru gitmekte:) Neyse lafı fazla uzatmadan çocuklar poğaça isteyince peynirlimi yoksa patateslimi diye düşünürken ama heyy, neden iç malzemesi acukadan olmasın ki diyerek hemen bir koşu güzel yumuşak bir hamur yoğurup içine acukadan koydum. İnanın söylenecek fazla bir şey yok yumuşacık, sıcacık lezzetli poğaçalar oldu. Şiddetle tavsiye edilir:)

     MALZEMELER

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta oda ısısında ( birinin sarısı üzerine ) 
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 4,4,5 su bardağı un 
  • Üzeri için susam-çörekotu  

      Sos için;

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 avuç ince kıyılmış ceviz
      HAZIRLANIŞI

      Sos için tüm malzemeyi bir kabın içine alıp karıştırın. Yoğurma kabına yoğurt, bir tam yumurta, diğer yumurtanın akı, şeker, tuz ve sıvıyağı alıp karıştırın. Üzerine kabartma tozu ve kontrollü bir şekilde azar azar unu ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Sert bir hamur yoğurmamaya dikkat edin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. İlk bezeyi tezgaha alıp elinizle açın. Sostan yeterince alıp bezenin içine yayın ve bezeyi kapatın. Çatalla kapattığınız kısmına bastırın. Hepsini bu şekilde hazırlayıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı ve üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
      

Yorumlar

Popüler Yayınlar