PATATESLİ HİNGEL MANTISI

     PATATESLİ HİNGEL MANTISI

     Farklı yörelerde farklı isimlerle bilinen hingel mantısı yapacağız bugün. Mantıyı sevenler bu tarifi de inanın çok sevecek. Patatesli bir iç malzemeyle yapılıyor hingel mantısı. Üzerine de genellikle kızgın tereyağı sosu dökülerek servis ediliyor. Doğrusu böylelikle de tadına doyum olmuyor. Erzurum yöresine ait olup ama daha çok Sivas yöresinde yapıldığını biliyorum. Yapılışı asla gözünüzü korkutmasın kolaylıkla yapabileceksiniz. Mantıyı kesme ve katlama şekli olarak zaten en pratik yöntemi ile yapacağız. Biz kızımla sıvadık kolları oturduk hamur tahtasının başına. E pekte güzel oldu valla ne diyeyim darısı başınıza 😉

      MALZEMELER

  • 4 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su
  • 3 adet patates
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber
      Üzeri için;
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz veya pul biber
      HAZIRLANIŞI

      İç harcı için patatesleri haşlayıp soyun ve bir çatal yardımı ile ezin. Tuz, kırmızı pul biber, karabiber ve sıvıyağ ilave edip karıştırın. Hamuru için derin bir kaba un, yumurta ve tuzu alıp karıştırın. 1bardak suyu azar azar ilave ederek sert bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp 10 dk dinlendirin. Hamuru 2 eşit parçaya bölün. İlk hamuru hafif unlanmış tezgaha alın ve çok ince olmayacak şekilde açın. Çay bardağı kullanarak hamurdan daireler kesin. Hamurun orta kısmına yeterince iç malzeme koyup elinizle bastırarak kenar kısımlarını birleştirin. Birleştirdiğiniz yerden çatal yardımı ile tekrar bastırın. Tüm hamurları bu şekilde hazırlayın. Tencereye bolca su alıp bir çimdik tuz ekleyip kaynatın. Kaynayan suyun içine mantıları atıp mantılar suyun üzerine çıkana kadar yani 10 dk haşlayın. Üzerlerine tereyağında pul biber kızdırıp gezdirin. Afiyet olsun.

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar