KATMER POĞAÇA
KATMER POĞAÇA
Mayalı tariflere bayılıyorum. Bugünkü tarifimde her zaman severek yaptığım mayalı yumuşacık katmer poğaça. Evde çocuklar olunca böyle tarifler de pek eksik olmuyor haliyle. O nedenle de mayalı tarifler defterimde bir hayli kabarıktır doğrusu😊 Hem görünümü hem de lezzetiyle sizlerde kahvaltılarınız da veya çay saatlerinizde bu yumuşacık poğaçayla yumuşacık bir dokunuş yapın.
MALZEMELER
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket kuru maya
- 3 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet yumurta
- 8 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı oda ısısında tereyağ
- Susam
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içine süt, su, şekeri ve mayayı koyup karıştırın. Ardından sıvı yağ, iki yumurtanın akı ve tuzu ilave edip karıştırın. Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun üzerini kapatıp 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Mayalanmış olan hamuru tezgaha alın ve birkaç kez daha yoğurun. Hamurdan büyük mandalina büyüklüğünde yuvarlak bezeler yapın. İlk yaptığınız bezeyi alın ve elinizle uzunlamasına bir karıştan biraz daha uzun olacak şekilde açın. Ortasına bir bıçak yardımıyla yine uzunlamasına 4 kesik çizgiler yapın. Bir fırça yardımıyla hamurun her tarafına tere yağ sürün. Hamuru rulo şeklinde yuvarlayın ve kendi etrafında çevirerek elinizle biraz uzatıp iki ucunu birleştirip tepsiye yerleştirin. Tüm bezeleri bu şekilde hazırlayın. Üzerini örtüp 25-30 dk kadar tepsi mayası yapın. Ardından yumurta sarılarını 1 çay kaşığı pekmezle karıştırıp üzerilerine sürün. Susam gezdirin. 180 derece ısıtılmış fırında üzerileri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder