PEYNİRLİ AY BÖREĞİ
Ay böreği evde yapabileceğiniz en kolay böreklerden biri diyebilirim. Bu böreğin hamurunu ılık suyla yoğuracağımız için çok kolay açılabilen bir hamur olduğunu göreceksiniz. Üstelik hamur mayalama ve bekleme gibi bir derdimiz de olmayacak. Hamurunu ve iç malzemesini kısa sürede hazırlayıp ister çay yanına ister yanında bol köpüklü ayranla hemen sıcak sıcak pişirip, sıcak bir şekilde sofraya getirip tüketebileceksiniz. Son derece lezzetli börekleriniz olacak. Bu tariften yaklaşık 16-17 adet ay böreği elde edeceksiniz. Günün her vaktinde yapıp tüketebileceğiniz gibi ben derim ki bu lezzeti haftasonu kahvaltı sofralarınıza mutlaka taşımalısınız ;)
MALZEMELER
- 2 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- Aldığı kadar un
İç malzemesi için;
- 3 adet soğan
- 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 büyük kase ufalanmış yağlı beyaz peynir
- Yarım demet kıyılmış maydanoz
- Üzerlerine sürmek için sıvıyağ
HAZIRLANIŞI
Öncelikle hamuru için derin bir kabın içine su, tuz ve şekeri alıp karıştırın. Azar azar un ekleyip yoğurarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Üzerine biraz un serpip üzerini kapatın. Soğanları yemeklik doğrayıp genişce bir tavaya alın. Üzerine zeytinyağı ekleyip yumuşayana kadar kavurun. Tavayı ocaktan alıp diğer malzemeleri ekleyin ve bir güzel karıştırın. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapın. İlk bezeyi unlanmış tezgaha alın ve yine az az un dökerek merdane ile tatlı tabağı büyüklüğünde açın. İç harçtan bir yemek kaşığı alıp bezenin yarısına kadar olacak şekilde yerleştirin. Diğer tarafını üstüne kapatıp elinizle böreğin üzerine bastırarak yapışmasını sağlayın. Kenar kısımlarını açılmaması için çatalla bastırıp çizikler yapın. Yapışmaz yüzeyli tavayı ocağa alıp ısıtın. Önden iki adet hazırladığınız ay böreklerini tavaya alın ve iki taraflı çevirerek renk alana kadar pişirin. Pişen böreklerin her iki tarafına bir fırça yardımı ile sıvıyağ sürün. Diğer tüm bezeleride bu şekilde ikeşer ikeşer olmak üzere bir yandan açıp bir yandan pişirin. Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder