ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI

      ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI

       Çeşmi nigar çorbası isminin güzel olduğu kadar lezzetinin de çok güzel olduğu bir çorba. İçimi yumuşak terbiyeli bir mercimek çorbası diyelim. Bu çorbayı bildiğimiz o klasik mercimek çorbasından farklı kılan nedir diye sorarsanız sadece mercimekle pişiyor olması ve sonrasında içine eklediğimiz terbiyesinde saklı diyebilirim. Sütlü terbiyesi çorbaya daha yumuşak bir içim gibi farklı bir lezzet ve kıvam katıyor. Yine kökeni Osnanlı mutfağına dayanan bu güzel çorbayı sizlerinde denemesini isterim. Sağlıkla kalın.

        MALZEMELER

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 6 su bardağı su
  • Tuz
        Terbiyesi için;
  • Yarım limon suyu
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı süt ( oda ısısında )
         Üzeri için;
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
  • 1 çay kaşığı kurunane
          HAZIRLANIŞI

          Mercimeği bir güzel yıkayın. Soğanı yemeklik doğrayıp tencereye alın. Zeytinyağı ekleyip yumuşayana kadar kavurun. Unu ekleyip iki dk kadar daha kavurun. Sonrasında mercimekleri ekleyip bir güzel karıştırın. Suyunu ilave edip mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Çorbayı pürüzsüz olacak şekilde blenderden geçirin. Ayrı bir kabta  süt, yumurta sarısı ve limon suyunu bir güzel çırpın. Bu karışıma çorbadan bir kepçe kadar döküp karıştırın ve tekrar yavaş yavaş çorbaya ekleyip çorba tekrar kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Tuzunu ilave edip çorbayı 5 dk daha kısık ateşte pişirin. Sonrasında üzerine tavada ısıttığınız tereyağı, pulbiber ve naneyi gezdirin. Afiyet olsun. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar