KÖFTELİ SOĞUK AYRAN ÇORBASI
Eskişehir de bugün akşam saatlerine doğru yağmurun o serinletici yüzünü her ne kadar görmüş olsak da yine de ağustos ayının bunaltıcı sıcaklarını memleketçe yoğun bir şekilde hissediyoruz. Öyle ise bu sıcak günlerde bize ne lazım ne iyi gider diye sorarsak eğer benim şu günlerde yoğun istek üzerine sık sık ve bolca yaptığım serin serin içinizi ferahlatacak buz gibi bir çorba derim. İçindeki bulgur köftesi ile de hem besleyici ve doyurucu hem de serin serin bir lezzet olacak. Yapımı da çok pratik. Hatta size önerim benim yaptığım gibi yapın yapın atın derin dondurucuya. Elinizin altında hazır olsun. İnanın sıcak havalarda harika gidiyor.
MALZEMELER
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 4 yemek kaşığı irmik
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı karışık salça
- 1 adet soğan
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 su bardağı sıcak su
- Tuz
- 2 su bardağı yoğurt
- 3 su bardağı soğuk su
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
HAZIRLANIŞI
Köftesi için yoğurma kabına bulgur ve irmiği alıp üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyin ve karıştırın. Üzerini kapatıp 5 dk bekletin. Ardından bulgurun üzerine küçük doğranmış soğan, yumurta, salça, tuz, kimyon ve unu ekleyip iyice yoğurun. Köfteyi yoğururken köfte kuruduğu zaman çok az su ilave ederek yoğurun. Yoğurma işlemi bitince geniş bir tepsiye un serpin. Köfteden misket büyüklüğünde toplar yapın ve tepsiye alın. Geniş bir tencereye yeterince su alıp 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve ocakta kaynamaya bırakın. Kaynayan suyun içine köfteleri atıp köfteler suyun yüzeyine çıkana kadar haşlayın. ( yaklaşık 10 dk kadar ) Köftelerin suyunu süzüp sudan geçirin. Ayranı için yoğurt ve suyu bir kapta iyice çırpın. Ayranı köftelerin üzerine döküp karıştırın. Üzerine kuru nane serpin. Buzdolabında iyice soğumasını bekleyin. Afiyet olsun.
😋😋👍
YanıtlaSil