NEVZİNE TATLISI

     NEVZİNE TATLISI

     Nevzine tatlısı tahin, pekmez ve ceviz üçlüsünden oluşan Kayseri yöremize ait çok güzel bir tatlıdır.  Şerbetli bir tatlıdır ayrıca. Yapılışıda son derece pratik olmakla birlikte bu tatlının lezzetine inanamayacaksınız benden söylemesi. Özelliklede tahin pekmez sevenler durmasınlar bir an önce denesinler bence çok seveceklerine eminim. Tatlı dinlendikçe helva tadında bir lezzete ulaşıyor. Buzdolabında iyice soğuduktan sonra tüketmenizi tavsiye ederim. 

      MALZEMELER

      Hamuru için;

  • 125 g oda ısısında tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 su bardağı kıyılmış ceviz ( hafif dişe gelecek olsun )
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
      Şerbeti için;
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay bardağı pekmez
  • 1 dilim limon
      HAZIRLANIŞI

     Öncelikle şerbeti için tencereye su, şeker ve limon dilimini alıp kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca 5 dk daha kaynatıp ocaktan alın ve pekmezi ilave edip şerbeti soğumaya bırakın. Hamuru için yoğurma kabına oda ısısında tereyağı, sıvıyağ, tahin, süt, kıyılmış ceviz, sirke, kabartma tozu ve unu yavaş yavaş ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Hafif yağlanmış büyük boy dikdörtgen bir borcamın içine hamuru koyup elinizle bastırarak hamuru eşit bir şekilde yayın. Hamurun üzerine bir çatal yardımı ile çizikler atarak şekil verin. 170 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Fırından aldığınız tatlının ilk sıcaklığı geçtikten sonra ( 5 dk ) dilimlere ayırın. Soğuk şerbeti tatlının üzerine gezdirin. Üzerini kapatıp şerbetin çekmesini bekleyin. Dilediğiniz gibi süsleyip buzdolabında 1-2 saat kadar dinlendirin. Afiyet olsun.

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar