KIR PİDESİ
Düşünün ki lezzetli bir iç harç ve yumuşacık bir hamur. Evet sizlere Kastamonu yöresine ait kapalı pide olarak da bilinen kır pidesi tarifi ile geldim. Yapımı da son derece kolay merak etmeyin. Bu pideyi istediğiniz iç malzemeyi kullanarak yapabilirsiniz. Peynirli olur, patatesli olur, ıspanaklı olur ama kıymalı olanı da ayrı bir lezzetli oluyor tabi. Kır pidesini istediğiniz her öğünde hazırlayıp tüketebilirsiniz. Sabah kahvaltıda çayın yanına, benim daha çok tercih ettiğim akşam sofrasında yanında turşu ve ayranla damaklara şenlik yapabilirsiniz. Daha ne diyebilirim ki, yoksa siz hala kır pidesini denemediniz mi :)
MALZEMELER
Hamuru için;
- 2 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kuru maya
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 6,6,5 su bardağı un
İç harcı için;
- 500 g kıyma
- 2 adet soğan,
- 2 adet sivri biber
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
HAZIRLANIŞI
Hamuru için derin bir yoğurma kabın içine ılık su, şeker, tuz, zeytinyağı ve kuru mayayı alıp karıştırın. Yavaş yavaş un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Harcı için tavaya zeytinyağı alın. Küçük doğranmış soğan ve biberleri ilave edip kavurun. Kıymayı ekleyip bir kaşık yardımı ile ezerek rengi dönene kadar kavurun. Üzerine tuz ve baharatları ekleyip 2-3 dk kadar daha kavurun. Ocaktan alıp ılımaya bırakın. Mayalanmış olan hamuru unlanmış tezgahın üzerine alın ve yoğurarak hamuru toparlayın. Hamurdan parçalar alıp mandalina büyüklüğünde bezeler yapın. Bezelerin üzerini temiz bir bezle örtün. İlk yaptığınız bezeyi unlanmış tezgahın üzerine alın ve bir merdane yardımı ile ince uzun olacak şekilde yine hafif hafif unlayarak açın. Hamurun ortasına uzunlamasına hazırlanan kıymalı harçtan yerleştirin. Hamuru iki tarafından açılmayacak şekilde birleştirerek kapatın. Hamuru ters çevirip yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Tepsiyi doldurunca üzerlerine yumurta sarısı sürün. Isıtılmış 200 derece fırında pidelerin altı ve üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan pidelerin üzerlerine isterseniz tereyağı sürebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder