KAYTAZ BÖREĞİ

     KAYTAZ BÖREĞİ

     Kaytaz böreği hayatımda yediğim en güzel en leziz böreklerden birisidir. Hatay yöremize ait yöresel bir yemektir. Bu böreğin hazırlık aşaması son derece keyifli olmakla birlikte çokta pratiktir. Fırından çıkıp sofraya geldiği vakit aman diyeyim dikkat edin kaç tane yediğinizi sayamıyorsunuz benden söylemesi. Ne yalan söyleyeyim şimdi benim favori böreklerimin arasında yukarlarda bir yerlerdedir kaytaz böreği. İçindeki o nar ekşisi böreği bildiğiniz kıymalı böreklerden alıp bambaşka bir lezzete götürüyor. Kim bulduysa ilk kim yaptıysa iyiki yapmış bu böreği eline koluna sağlık olsun. Bizlere efsane bir lezzet sunulmuş diyorum. Aranızda bilmeyenleriniz varsa eğer mutlaka deneyin hatta bu tarifle hiç vakit kaybetmeden tanuşmaya başlayın bence.

       MALZEMELER

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5-5,5 su bardağı un 
      Kıymalı iç harcı için;
  • 300 g kıyma
  • 2 adet soğan ( küçük doğranmış )
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı domates sosu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
       Hamuru yağlamak için;
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
      HAZIRLANIŞI

      Derin bir kabın içine su, maya ve şekeri alıp karıştırın. Ardından unu azar azar ilave ederek tuzunu da ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini kapatıp hamuru 1saate yakın mayalandırın. Kıymalı harç için sırası ile tüm malzemeyi derin bir kabın içine alıp iyice karıştırın. Tavaya tereyağı alıp eritin. Ocaktan alıp sıvıyağ ekleyip karıştırın. Mayalanmış olan hamuru tezgahta tekrar bir yoğurup havasını alın. Hamurdan elinizi yağlayarak mandalina büyüklüğünde parçalar alıp bezeler yapın. İlk yaptığınız bezeyi yağladığınız tezgaha alın ve elinizi tekrar yağlayarak açabildiğiniz kadar elinizle açın. Hamuru karşılıklı iki kenardan büzerek ortaya getirin ve kendi etrafında dolayarak yuvarlak bir şekil verin ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Diğer tüm bezeleri de bu şekilde hazırlayıp tepsiye dizin. Orta kısımlarına parmaklarınızla bastırarak yer açın ve kıymalı harçtan eşit bir şekilde koyup tekrar elinizle bastırarak yerleştirin. Kalan yağı üzerlerine ve kenar kısımlarına bir fırça yardımı ile sürün ve 200 derece önceden ısıtılmış fırında börekler kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar